Accés usuaris
Piulades

Trobada de la Societat Catalana d’Advocats de Família amb l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions

El passat dia 16 de febrer de 2018 els membres de la Junta Directiva de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) i de l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), es van reunir amb la intenció d’agermanar-se per a realitzar col·laboracions entre ambdues associacions.

És innegable que el Dret de família i el Dret de successions són dues especialitats afins, amb uns efectes jurídics rellevants en el nostre dret, i en aquest sentit, l’SCAF i l’ACEDS han considerat adient el poder col·laborar conjuntament, pel benefici que pot representar pels seus socis que es puguin compartir els coneixements d’ambdues entitats.

En el marc de la reunió entre l’SCAF i l’ACEDS, es va decidir iniciar aquesta col·laboració duent a terme les Primeres Jornades sobre Dret de Família i Successori que està previst que es realitzin el mes de febrer de l’any 2019.

ACEDS

 

Crònica: Projecte EUFam’s - Conferència final a Milà

El passat 1 de desembre de 2017 l’advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré, Vocal de la Junta Directiva de l’SCAF, va participar en la Conferència Final del Projecte EUFam’s com a representant de la AEAFA en aquest projecte. Dita conferència portava per títol "Planificar el futur de les famílies transfrontereres: un camí a través de la coordinació", que va tenir lloc a Milà.

EUFam's

Participació de l'advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré en la taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació"

L’acte va començar tractant les qüestions generals del dret de família a la UE, i a continuació es van abordar tots aquells temes més destacats en relació a la jurisdicció, la llei aplicable, el reconeixement, i la cooperació entre autoritats centrals. Totes aquests qüestions van ser tractades des de l’òptica de la anàlisis del Reglament (CE) nº 2001/2003 del Consell de 27 de novembre relatiu a la competència, el reconeixement i l´execució de resolucions judicials en matèria matrimonial i de responsabilitat parental, i el Reglament (UE) nº 1259/2010 del Consell de 20 de desembre per que s'estableix una cooperació reforçada en l’àmbit de la llei aplicable al divorci i a la separació judicial, on els representant de cada un dels països participants va analitzar els pros i contres de l’aplicació d’aquests reglaments comunitaris.

EUFam's

Durant tot l’acte, els diferents experts van advertir de la importància de la protecció de l’interès superior del menor en totes aquestes qüestions, i van destacar els problemes que es donen a la pràctica respecte al denominat "fòrum shopping".

Per finalitzar l’acte, es va realitzar una taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació" duta a terme per diferents experts en Dret Internacional Privat, els quals van destacar la importància de la mediació internacional en el Dret de família i especialment en supòsits de sostracció internacional.

Els treballs realitzats per tots el experts involucrat en aquest projecte europeu, ha tingut una duració de 2 anys, i amb aquesta Conferència final a Milà es va donar per conclós aquest primer projecte, resultat del qual es van elaborar 4 documents, que des de l'SCAF considerem d’interès pels nostres socis i que trobareu adjunts en PDF.

 

Model de protocol (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Directrius (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Clàusules model (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Estudi final (en anglès) (PDF)   pdf_icon

 

Crònica: Jornada sobre Dret de Família (27/10/2017 ICASBD)

 

Organitzat per la Comissió de Formació, el proppassat 27 d´octubre de 2017 va tenir lloc a l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats de Sabadell una JORNADA SOBRE DRET DE FAMÍLIA, l’objectiu de la qual era oferir als assistents una aproximació a tot un seguit de qüestions pràctiques, tot oferint una anàlisi de diferents matèries relacionades amb el dret de familia i des de perspectives jurídiques diverses.

La JORNADA es va organitzar en 4 sessions:

La 1a sessió va tenir per objecte LA PROVA EN LITIGIS SOBRE GUARDA DE MENORS, a càrrec de Josep Maria Castro Soto, advocat, i LA PROVA PERICIAL, POT DETERMINAR UN SÍNDROME D'ALIENACIÓ PARENTAL?, a càrrec de la psicóloga forense Agnès Brossa.

A la 2a sessió hi ha intervenir la Dra. Carolina Gala Duran, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, per parlar de la INCIDÈNCIA DE LA SEGURETAT SOCIAL EN EL DRET DE FAMÍLIA. PENSIONS DE VIDUÏTAT.

A la 3a sessió hi ha intervenir la Dra. Noelia Igareda Gonzàlez, professora de Filosofia del Dret i investigadora del Grup Antígona de la UAB, que va parlar de LA GESTACIÓ SUBROGADA. DEBATS ACTUALS EN LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA I EN EL DRET COMPARAT.

I la 4a sessió va estar dedicada a NOVES ESTRUCTURES FAMILIARS I DE FILIACIONS, a càrrec de José Antonio García González, advocat -que va parlar de la IMPLICACIÓ DE LES NOVES PARELLES DELS PROGENITORS EN EL PLA DE PARENTALITAT-, i de la Dra. Judith Solé Resina, catedràtica de Dret Civil de la UAB -que va parlar de NOVES PATERNITATS I MATERNITATS.

L’obertura de la JORNADA va anar a càrrec del vicedegà de l’ICASBD, Josep Farnés Costajussà qui, en acabar la JORNADA també la va cloure juntament amb la coordinadora de la JORNADA, Mariona Torra Cot, i la presidenta de la SCAF i vocal de la Junta de l’AEAFA Mercè Mira Cortadellas.

La presència de la companya Mercè Mira Cortadellas, aixi com la col·laboració de la SCAF en la preparació d’aquesta JORNADA, va ser motiu d’especial agraïment per part de l’ICASBD i també va deixar palesa la voluntat de col·laboració d’ambdós col·lectius en l’organització de futures Jornades de Formació.

 

Mariona Torra Cot
Comissió de Formació de l’ICASBD

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (Madrid, 9-11 octubre 2017)

Benvolgudes i benvolguts,

Us adjuntem a continuació les Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia, organitzat pel CGPJ, que va tenir lloc a Madrid els passats 9, 10 i 11 d’octubre de 2017.

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (PDF)   pdf_icon

 

Crònica de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona

Gairebé 230 persones, entre assistents i ponents, varen gaudir, els passats dijous 23 i divendres 24 de novembre, de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona; que, tal com ja ve essent costum, es varen celebrar a The Imperial, l’antic Saló Imperial del Tradicional Hotel Ritz de Barcelona, i que vàrem intitular "Sempre hi ha coses noves".

XV Jornades

 

L’obertura de la Jornada va ésser a càrrec de la Degana de l’ICAB, l’Excma. Sra. Maria Eugènia Gay Rosell que va donar pas a la Magistrada Degana dels Jutjats de Barcelona, la Il·lma. Sra. Mercè Caso Señal; que va voler dedicar unes boniques paraules tant a la Societat Catalana d’Advocats de Família com a tots els assistents.

Obertura

 

La ponència inaugural va ésser a càrrec del sempre interessant Il·lm. Sr. Francesc Xavier Pereda Gámez, Magistrat President de la Secció 18a de l’Audiència Provincial de Barcelona, que ens va parlar dels procediments de modificació judicial de la capacitat d’obrar.

 

A continuació, el company advocat Sr. Ramon Pratdesaba Ricart, President de l’Associació Catalana d'Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), va dissertar molt acuradament sobre la successió abintestada en les parelles estables.


El divendres al matí, Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy, Catedràtic acreditat de Dret Civil de la UAB i Magistrat en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ens va parlar de la quantificació de la compensació econòmica segons els criteris del TSJC.

 

I abans d’anar a dinar al Saló Dalí de l'Hotel El Palace, la companya advocada especialitzada en Dret d’Estrangeria Sra. Maria Rieradavall Tarrés ens va parlar de com afecta el Dret de Família –ja sigui per la celebració del matrimoni o la constitució de la parella de fet, ja sigui per la seva dissolució- a la situació administrativa de residència regular a Espanya dels estrangers no comunitaris.


El divendres a primera hora de la tarda, l’Excm. Sr. Pere Pastor Vilanova, Magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans en representació del Principat d’Andorra, ens va parlar de la doctrina jurisprudencial d'aquell Tribunal en matèria de Dret de Família.

 

L’última ponència de les Jornades, que va venir precedida d’un petit però molt emotiu homenatge en forma de vídeo al nostre president d’honor, el Sr. Francesc Vega Sala, ens la va donar la companya advocada Sra. Ma Dolores Azaustre Garrido, vicepresidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i va tractar sobre la nul·litat d’actuacions en els procediments de família.