Albert Lamarca: “El 85% dels divorcis a Catalunya arriben als jutjats pactats, resolts i tancats” i això “posa en valor la bona feina dels advocats de família”

Els divendres de l’SCAF de 2021 han arrencat de manera online amb una ponència sobre els pactes en previsió de ruptura matrimonial i de parella del Dr. Albert Lamarca, professor titular de dret civil a la Universitat Pompeu Fabra i President de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Hi han assistit uns 90 socis de l’SCAF.

Els pactes en previsió de ruptura són uns acords que regulen de forma preventiva els efectes personals i patrimonials que puguin esdevenir de la eventual ruptura, dissolució o extinció de la relació matrimonial o de parella estable.

Lamarca, que va participar activament en els treballs prelegislatius dels diferents llibres del Codi Civil de Catalunya, ha dedicat la seva ponència a fer balanç dels 10 anys de l’entrada en vigor del Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya, que regula aquests pactes. Ell, que va ser ponent en unes Jornades de l’SCAF el 2010 i el 2013 ha reconegut que un cop han passat deu anys se’n pot fer un balanç positiu, i en concret ha posat en valor la bona tasca dels advocats de família, que ha permès invertir la tendència generalitzada de litigi davant d’un divorci i ara, “el 85% dels divorcis arriben als jutjats ja pactats, resolts i tancats” la qual cosa “posa en valor la bona feina dels advocats de família”.

Albert Lamarca als Divendres de l SCAF

Tot i que és molt elevada la taxa de divorci a Catalunya (hi ha un 60% de divorcis anuals en relació als matrimonis) no hi ha gaire sentències de pactes en previsió de divorci i de separació, només una cinquantena i això es deu entre altres coses a que s’atorguen pocs capítols matrimonials a Catalunya, uns 600 anuals, que ve a ser un 2% dels matrimonis.

Lamarca ha parlat dels requisits dels pactes en previsió de ruptura, com son l'escriptura pública, la reciprocitat o la claredat i també d’algunes condicions que trenquen aquests pactes vinculants, com són la violència domèstica. També ha enumerat què es pot pactar i què no en relació als béns, als fills comuns, a l’habitatge familiar.

Finalment, abans del torn de preguntes, Lamarca ha parlat dels pactes de separació fora de conveni, dels quals si que hi ha més jurisprudència, i ha parlat dels diferents requisits d’aquests pactes, que a Catalunya, igual que els pactes en previsió de ruptura, son també vinculants.

Barcelona, 15 de gener del 2021

 

 

Concessió de la Creu d’Honor de l’Ordre de la Creu de Sant Raimon de Penyafort al nostre President d’Honor Francesc Vega Sala

Ens plau comunicar-vos que el Ministeri de Justícia ha resolt concedir la Creu d'Honor de l'Ordre de la Creu de Sant Raimon de Penyafort al nostre President d’Honor, En Francesc Vega Sala, per la seva aportació a l'estudi i desenvolupament del Dret.

L'Orde de la Creu de Sant Raimon de Penyafort es va crear per decret del 23 de gener de 1944, antigament festivitat de Sant Raimon de Penyafort, per tal de premiar els mèrits rellevants contrets pels qui intervenen en l'Administració de Justícia i en el seu estudi i aplicació del Dret en totes les seves branques. Es tracta d’una de les condecoracions civils més rellevants per als juristes espanyols i la més important en l'àmbit de l'Administració de Justícia d'Espanya.

Ressaltem que la Creu d'Honor es la segona distinció de les cinc previstes de l’Ordre, després de la Meritíssima o Gran Creu, que s'atorga amb caràcter molt i molt excepcional.

Francesc Vega Sala

 

Llei 9/2020, de 31 de juliol, de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, i de la Llei 15/2009, de mediació en l'àmbit del dret privat

Benvolgudes i benvolguts,

Tal com ja sabeu, el passat 31 de juliol es va publicar la Llei 9/2020 de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, i de la Llei 15/2009, de mediació en l'àmbit del dret privat. Us facilitem l’enllaç a fi que pugueu visualitzar la publicació al DOGC:

https://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=879610

Atesa la seva importància us volem avançar que a la segona sessió de ELS DIVENDRES DE L’SCAF, prevista per al dia 16 d’octubre, la Il·lma. Sra. Mercedes Caso Señal, Jutgessa Degana dels Jutjats de Barcelona i la Sra. Montserrat Tur, advocada i Presidenta de l’Associació Catalana de Dret Col·laboratiu, tractaran sobre aquesta qüestió.

 

 

Tornada dels nens, nenes i adolescents a l'escola: educació i salut

Davant la gran incertesa sobre l’evolució de l’epidèmia del COVID-19 i la imminent tornada dels nens, nenes i adolescents a les aules s’ha generat un debat envers la possible coexistència entre educació i salut. Arran d’aquesta situació, i en el marc de la Conferència Multisectorial d’Educació i Sanitat, ha estat publicat un Acord pres pel Govern i les Comunitats Autònomes que estableix 23 mesures i 5 recomanacions a aplicar en els centres educatius.

 

Llegiu-ne més...

 

Observatori COVID-19

Benvolgudes i benvolguts,

Us facilitem un treball sobre els procediments de família durant la situació de l’estat d’alarma que pren com a base un article escrit pel company de Junta José Antonio García, al qual s’han afegit comentaris i reflexions fetes pels membres de la Junta.

És un treball obert, en el sentit que és adient fer arribar per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la les vostres reflexions i comentaris en relació als procediments que esdevinguin com a conseqüència del COVID.

Agrairíem que quan es retorni a l’activitat judicial, ens adreceu al correu Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la les resolucions que us dictin en els procediments que porteu, per fer un “Observatori COVID” que ens serveixi a totes i tots per conèixer com interpreten la presència del COVID a les causes judicials de família, així com per saber com interpreten el nou procediment sumari introduït pel Reial Decret Llei 16/2020, de forma que, tot mantenint el secret i la protecció de dades, s’afegirà el sentit, que no pas el contingut, a posteriors actualitzacions del treball que us enviarem tot modificant o corregint el seu contingut.

Treball sobre els procediments de família durant la situació de l'estat d'alarma (PDF) pdf_icon 

 

Incompliments dels règims d'estades + crisi econòmica = col·lapse als Jutjats de Família

Davant la més que previsible allau de demandes conseqüència dels incompliments dels règims d’estades que s’han produït durant aquests dies de confinament i de la reducció d’ingressos de molts progenitors obligats al pagament de pensions d’aliments o prestacions compensatòries, el Govern Espanyol ha establert, a fi d’evitar un més que previsible col·lapse dels Jutjats de Família, un procés especial per a resoldre de forma sumària aquelles peticions.

 

Llegiu-ne més...