Accés usuaris
Piulades

Signatura del conveni de col·laboració entre la UAB i la SCAF per la implementació del Màster en Dret de Família

El passat 13 d’abril, la Universitat Autònoma de Barcelona va signar un acord de col·laboració amb la Societat Catalana d’Advocats de Família.

El conveni de col·laboració té per objecte emmarcar i coordinar l’actuació de la Societat Catalana d’Advocats de Família i de la UAB en els aspectes acadèmics, professionals i d’investigació.

Especialment rellevant és l'objectiu de la col·laboració d'ambdues entitats en la implementació del Màster en Dret de Família UAB, un màster eminentment especialitzador impartit per professorat de la UAB, advocats de família i altres professionals del dret de família. Aquest Màster es caracteritza també per la seva configuració pràctica, ja que els alumnes cursaran 15 dels 60 crèdits en despatxos d'advocats de l'SCAF.

Sigantura de l'acord

La signatura de l’acord, que beneficiarà a les dues entitats a aprofitar al màxim els seus potencials, va comptar amb la presència de la Degana de la Facultat, Esther Zapater, la Presidenta de la SCAF, la Mª Mercè Mira Cortadellas, i les Catedràtiques de Dret Civil, María del Carmen Gete Alonso i Judith Solé, a més d'altres membres de la Junta de la Societat Catalana d'Advocats de Família.

 

 

Trobada de la Societat Catalana d’Advocats de Família amb l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions

El passat dia 16 de febrer de 2018 els membres de la Junta Directiva de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) i de l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), es van reunir amb la intenció d’agermanar-se per a realitzar col·laboracions entre ambdues associacions.

És innegable que el Dret de família i el Dret de successions són dues especialitats afins, amb uns efectes jurídics rellevants en el nostre dret, i en aquest sentit, l’SCAF i l’ACEDS han considerat adient el poder col·laborar conjuntament, pel benefici que pot representar pels seus socis que es puguin compartir els coneixements d’ambdues entitats.

En el marc de la reunió entre l’SCAF i l’ACEDS, es va decidir iniciar aquesta col·laboració duent a terme les Primeres Jornades sobre Dret de Família i Successori que està previst que es realitzin el mes de febrer de l’any 2019.

ACEDS

 

Crònica: Projecte EUFam’s - Conferència final a Milà

El passat 1 de desembre de 2017 l’advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré, Vocal de la Junta Directiva de l’SCAF, va participar en la Conferència Final del Projecte EUFam’s com a representant de la AEAFA en aquest projecte. Dita conferència portava per títol "Planificar el futur de les famílies transfrontereres: un camí a través de la coordinació", que va tenir lloc a Milà.

EUFam's

Participació de l'advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré en la taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació"

L’acte va començar tractant les qüestions generals del dret de família a la UE, i a continuació es van abordar tots aquells temes més destacats en relació a la jurisdicció, la llei aplicable, el reconeixement, i la cooperació entre autoritats centrals. Totes aquests qüestions van ser tractades des de l’òptica de la anàlisis del Reglament (CE) nº 2001/2003 del Consell de 27 de novembre relatiu a la competència, el reconeixement i l´execució de resolucions judicials en matèria matrimonial i de responsabilitat parental, i el Reglament (UE) nº 1259/2010 del Consell de 20 de desembre per que s'estableix una cooperació reforçada en l’àmbit de la llei aplicable al divorci i a la separació judicial, on els representant de cada un dels països participants va analitzar els pros i contres de l’aplicació d’aquests reglaments comunitaris.

EUFam's

Durant tot l’acte, els diferents experts van advertir de la importància de la protecció de l’interès superior del menor en totes aquestes qüestions, i van destacar els problemes que es donen a la pràctica respecte al denominat "fòrum shopping".

Per finalitzar l’acte, es va realitzar una taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació" duta a terme per diferents experts en Dret Internacional Privat, els quals van destacar la importància de la mediació internacional en el Dret de família i especialment en supòsits de sostracció internacional.

Els treballs realitzats per tots el experts involucrat en aquest projecte europeu, ha tingut una duració de 2 anys, i amb aquesta Conferència final a Milà es va donar per conclós aquest primer projecte, resultat del qual es van elaborar 4 documents, que des de l'SCAF considerem d’interès pels nostres socis i que trobareu adjunts en PDF.

 

Model de protocol (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Directrius (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Clàusules model (en anglès) (PDF)   pdf_icon

Estudi final (en anglès) (PDF)   pdf_icon

 

Crònica: Jornada sobre Dret de Família (27/10/2017 ICASBD)

 

Organitzat per la Comissió de Formació, el proppassat 27 d´octubre de 2017 va tenir lloc a l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats de Sabadell una JORNADA SOBRE DRET DE FAMÍLIA, l’objectiu de la qual era oferir als assistents una aproximació a tot un seguit de qüestions pràctiques, tot oferint una anàlisi de diferents matèries relacionades amb el dret de familia i des de perspectives jurídiques diverses.

La JORNADA es va organitzar en 4 sessions:

La 1a sessió va tenir per objecte LA PROVA EN LITIGIS SOBRE GUARDA DE MENORS, a càrrec de Josep Maria Castro Soto, advocat, i LA PROVA PERICIAL, POT DETERMINAR UN SÍNDROME D'ALIENACIÓ PARENTAL?, a càrrec de la psicóloga forense Agnès Brossa.

A la 2a sessió hi ha intervenir la Dra. Carolina Gala Duran, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, per parlar de la INCIDÈNCIA DE LA SEGURETAT SOCIAL EN EL DRET DE FAMÍLIA. PENSIONS DE VIDUÏTAT.

A la 3a sessió hi ha intervenir la Dra. Noelia Igareda Gonzàlez, professora de Filosofia del Dret i investigadora del Grup Antígona de la UAB, que va parlar de LA GESTACIÓ SUBROGADA. DEBATS ACTUALS EN LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA I EN EL DRET COMPARAT.

I la 4a sessió va estar dedicada a NOVES ESTRUCTURES FAMILIARS I DE FILIACIONS, a càrrec de José Antonio García González, advocat -que va parlar de la IMPLICACIÓ DE LES NOVES PARELLES DELS PROGENITORS EN EL PLA DE PARENTALITAT-, i de la Dra. Judith Solé Resina, catedràtica de Dret Civil de la UAB -que va parlar de NOVES PATERNITATS I MATERNITATS.

L’obertura de la JORNADA va anar a càrrec del vicedegà de l’ICASBD, Josep Farnés Costajussà qui, en acabar la JORNADA també la va cloure juntament amb la coordinadora de la JORNADA, Mariona Torra Cot, i la presidenta de la SCAF i vocal de la Junta de l’AEAFA Mercè Mira Cortadellas.

La presència de la companya Mercè Mira Cortadellas, aixi com la col·laboració de la SCAF en la preparació d’aquesta JORNADA, va ser motiu d’especial agraïment per part de l’ICASBD i també va deixar palesa la voluntat de col·laboració d’ambdós col·lectius en l’organització de futures Jornades de Formació.

 

Mariona Torra Cot
Comissió de Formació de l’ICASBD

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (Madrid, 9-11 octubre 2017)

Benvolgudes i benvolguts,

Us adjuntem a continuació les Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia, organitzat pel CGPJ, que va tenir lloc a Madrid els passats 9, 10 i 11 d’octubre de 2017.

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (PDF)   pdf_icon