Accés usuaris
Piulades

Crònica de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona

Gairebé 230 persones, entre assistents i ponents, varen gaudir, els passats dijous 23 i divendres 24 de novembre, de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona; que, tal com ja ve essent costum, es varen celebrar a The Imperial, l’antic Saló Imperial del Tradicional Hotel Ritz de Barcelona, i que vàrem intitular "Sempre hi ha coses noves".

XV Jornades

 

L’obertura de la Jornada va ésser a càrrec de la Degana de l’ICAB, l’Excma. Sra. Maria Eugènia Gay Rosell que va donar pas a la Magistrada Degana dels Jutjats de Barcelona, la Il·lma. Sra. Mercè Caso Señal; que va voler dedicar unes boniques paraules tant a la Societat Catalana d’Advocats de Família com a tots els assistents.

Obertura

 

La ponència inaugural va ésser a càrrec del sempre interessant Il·lm. Sr. Francesc Xavier Pereda Gámez, Magistrat President de la Secció 18a de l’Audiència Provincial de Barcelona, que ens va parlar dels procediments de modificació judicial de la capacitat d’obrar.

 

A continuació, el company advocat Sr. Ramon Pratdesaba Ricart, President de l’Associació Catalana d'Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), va dissertar molt acuradament sobre la successió abintestada en les parelles estables.


El divendres al matí, Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy, Catedràtic acreditat de Dret Civil de la UAB i Magistrat en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ens va parlar de la quantificació de la compensació econòmica segons els criteris del TSJC.

 

I abans d’anar a dinar al Saló Dalí de l'Hotel El Palace, la companya advocada especialitzada en Dret d’Estrangeria Sra. Maria Rieradavall Tarrés ens va parlar de com afecta el Dret de Família –ja sigui per la celebració del matrimoni o la constitució de la parella de fet, ja sigui per la seva dissolució- a la situació administrativa de residència regular a Espanya dels estrangers no comunitaris.


El divendres a primera hora de la tarda, l’Excm. Sr. Pere Pastor Vilanova, Magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans en representació del Principat d’Andorra, ens va parlar de la doctrina jurisprudencial d'aquell Tribunal en matèria de Dret de Família.

 

L’última ponència de les Jornades, que va venir precedida d’un petit però molt emotiu homenatge en forma de vídeo al nostre president d’honor, el Sr. Francesc Vega Sala, ens la va donar la companya advocada Sra. Ma Dolores Azaustre Garrido, vicepresidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i va tractar sobre la nul·litat d’actuacions en els procediments de família.

 

Nota: Esmorzar a la Universitat Internacional de Catalunya sobre Dret de Família (23/11/2017)

La Mercè Mira i en Francesc Vega varen participar, el 23 de novembre a l'hora d’esmorzar i en nom de la Societat Catalana d'Advocats de Família (SCAF), a una taula rodona amb alumnes del Grau de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya que va comptar amb la presència de la María Dolores Lozano, presidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i d’en Joaquim de Miquel, diputat de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Esmorzar a la Universitat Internacional de Catalunya sobre Dret de Família

La Degana de la Facultat, la Pilar Fernández Bozal, va ésser l’encarregada d’obrir l’acte i de donar la paraula a cada un dels intervinents a fi de que expliquessin als alumnes les institucions a les que pertanyen i representen.

A continuació i tot contestant les diverses preguntes dels alumnes, els quatre advocats van parlar, entre d’altres coses, de la professió d’advocat (i concretament de la professió de l’advocat de família), de la seva formació inicial (que ha d’ésser molt àmplia, depassant l’àmbit del Dret), de la necessitat de formar-se contínuament, de la necessitat d’especialitzar-se, del component ètic de l’advocat de família i de la importància de respectar el codi deontològic professional.

Tot seguit, es van tractar alguns dels actuals temes més controvertits en el Dret de Família; com, per exemple, la guarda compartida, la gestació subrogada o la mediació. La Degana de la Facultat de Dret, que era la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya quan va entrar en vigor el Llibre Segon del Codi civil de Catalunya, va explicar com va viure aquell moment i les tensions entre els diferents col·lectius que, en relació a la guarda, pressionaven en un sentit o un altre; i que, fins i tot, demanaven que el Llibre Segon no entrés en vigor.

Finalment, es van plantejar algunes possibles modificacions legislatives; com, per exemple, en l’àmbit de l’habitatge familiar o en el de la protecció de les persones grans.

 

VI Jornades sobre Dret de Família (26 i 27 gener. Burgos) Organitza AEAFA

Benvolgudes i benvolguts,

Els propers dies 26 i 27 de gener es celebraran al Saló d’Actes de la Fundació Caja de Burgos - Cultural Cordón de Burgos les VI Jornades sobre Dret de Família organitzades per la AEAFA. Atès que considerem que poden ser del vostre interés us adjuntem el programa i full d'inscripció.

Per conveni acordat amb la AEAFA, els membres de la SCAF gaudeixen del mateix preu reduït que els membres de l’AEAFA en el moment de formalitzar la inscripció a les Jornades.

 Esperem que les ponències siguin del vostre interés.

 

Programa de les VI Jornades sobre Dret de Família (Burgos) (PDF)   pdf_icon

 

Nota: I Jornada Italo-catalana de dret de les persones i de les relacions familiars (Nàpols, 13/10/2017)

I Jornada Italo-catalana

Arribàvem, la majoria, el dijous migdia i un grapat de nosaltres coincidíem en el mateix avió.... allà estaven en Paco i la Mercè Mira, esperant a ser els últims per baixar de l'avió i trepitjar terra napolitana.

Feia calor i ens dirigíem en taxi a l'hotel, que es trobava en mig del barri antic: quants cotxes i quina velocitat.....miràvem i veiem tres en una motocicleta sense casc!... Semàfors en vermell, que no semblaven que hi fossin....

Per fi arribàvem i, després de deixar les bosses, vàrem anar a dinar al restaurant de pasta més emblemàtic de la zona: "per favor, quina pizza!".... boníssima i més encara si era acompanyada d'una cervesa ben freda.

La primera jornada tindria lloc l’endemà, 13 d’octubre, a la biblioteca històrica: "Alfredo de Marsico", en el Castel Capuano, tota una meravella: miràvem la biblioteca i, davant nostre, podíem llegir: "Testimone del Passato Garante del Futuro".

A les 9.45, la Mercè va donar inici a la jornada. No va poder assistir en Paco per una desafortunada caiguda que el va fer quedar-se a reposar.

L'ambient era molt i molt confortable i els advocats molt i molt hospitalaris. Ens trobàvem com a casa: la organització de la jornada, des de bon principi, mereixia un premi. El fet de parlar els ponents italians en italià no va ser cap inconvenient, atès que portàvem traduïdes les ponències al nostre idioma. Es va parlar del dret de les persones i de les relacions familiars i vàrem comparar diferents formes jurídiques en un i un altre ordenament jurídic. Tot era tan interessant!!

Ja arribava l'hora de dinar i la organització italiana ens va sorprendre amb un dinar relacional de menjar típic a dins del Castell. Que amables varen ser en tot moment!

A les tres es reprenia la jornada per tractar temes com la filiació, l’accés a la justícia i la organització de la administració de justícia i processos, per acabar tractant el dret europeu de família: les seves perspectives i les seves limitacions.

Eren les 18.30 i no acabava el col·loqui que despertava l’interès de tots els que estàvem a la biblioteca, una biblioteca amb molta història i molt sàvia.

Va ser una jornada molt intensa, agradable i propera a una ciutadania i ordenament jurídic del que sempre, hem d’aprendre.

I Jornada Italo-catalana a Nàpols

A les 21.00 ens esperava el sopar en un local del centre antic, en ple carrer que respirava essència napolitana. Un grup de 5 joves tocaven en directe i el xef ens servia plats típics napolitans... mentre ballaven. Molta música, moltes cançons, moltes xerrades, molt agraïts tots nosaltres convidats aquella nit en aquell local amb aquell menjar i amb tan bona companyia.

Ja era hora de marxar, donat que l’endemà ens esperava Pompeia i Sorrento.

Pel mati, ens esperava un mini bus amb guia, que ens dirigia a la ciutat de Pompeia: vila romana que va ser sepultada pel volcà Vesuvi l'any 79 dC. Ja en coneixeu la història, oi? Doncs les imatges valen més que mil paraules: increïble com varen arribar a ser tan intel·ligents!

A la tarda vàrem fer ruta cap a Sorrento, a on, diuen, es troba el millor limoncello.

Després d'un bon cafè, havíem de tornar a l'hotel per preparar-nos per anar a sopar i fer el comiat, els que l’endemà, diumenge, tornàvem. El Paco ens va acompanyar en aquesta vetllada tan agradable.

L’endemà, els afortunats vàrem poder visitar l’Illa de Capri i, els que no, agafaven el vol direcció Barcelona.

Els advocats italians, que viuen la seva professió i admiren als seus companys, van manifestar l’honor de rebre advocats catalans especialistes en dret de família i vàrem quedar que la segona jornada internacional seria, com no, a la ciutat de Barcelona, i aviat.

Segons la meva humil opinió, dir-vos que la experiència que hem viscut tots en aquesta primera trobada, ha estat enormement enriquidora que m’ha format com a persona i com a professional, amb la qual cosa hi tornaria a repetir.

Gràcies!


Mireia Ruiz

 

Nota: Xerrada al centre cultural Ton i Guida de Barcelona (25/5/2017)

 

El passat dia 25 de maig de 2017, la SCAF va ésser convidada a fer una xerrada al centre cultural TON i GUIDA al barri de Roquetes a Barcelona. Com a representants de la SCAF va assistir el seu President d’honor Sr. Francesc Vega Sala i la vocal Sra. Cristina Martínez Vicente. Varen assistir a la xerrada un grup de veïns i veïnes del barri als quals se’ls va explicar els diferents tipus de parelles sentimentals reconeguts en la nostra legislació de Catalunya i les relacions convivencials d’ajuda mútua. Tot seguit es va respondre a les preguntes i qüestions que els assistents varen plantejar, aquestes, dirigides bàsicament a les derivades del tema de la pensió de viduïtat en el cas de separació i/o divorci i en relació als drets de viduïtat de la nova parella.

 

Xerrada al centre cultural Ton i Guida