Més de 200 advocats de família de Catalunya i Balears es van reunir divendres a Tarragona per celebrar la XI Trobada de Socis de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF). Durant el sopar jurídic de la trobada, que va tenir lloc al Mas La Boella, la presidenta i membres de la Junta de la SCAF van fer entrega de dos reconeixements, a Maria Eugènia Alegret i a Mercè Pigem per la seva contribució al dret de família de Catalunya. 

Nascuda a Barcelona el 1956, M. Eugènia Alegret és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i des de 1980 jutgessa. Des de llavors, ha estudiat postgraus i màsters de tots els drets civils forals espanyols. Entre 2004 i 2010 va ser la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De 2011 i fins l’actualitat, és magistrada de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ha estat membre titular de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Catalunya per elecció des de l'any 1994 al 2004 i del 2019 al 2024. Ha impartit docència per al CGPJ ( dret orgànic i dret civil català) i té més de 100 ponències impartides per al CGPJ, Departament de Justícia, així com per a diferents Universitats i entitats (Col·legis de Notaris, de Advocats, Cambres de la propietat etc) i diverses publicacions. 

La Junta de la SCAF van considerar atorgar-li aquesta distinció “perquè és una enamorada del dret, i l’ha estudiat a fons, no només el català sinó tots els drets d’Espanya. Sobre el dret de família, l’ha estudiat a fons i hi ha contribuït profundament a través de les seves sentències. A més, ha estat sempre disposada a col·laborar amb els advocats de família, especialment a través de la SCAF.”

Nascuda a Lleida el 1954, Mercè Pigem és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i advocada de família. Va ser diputada de la Junta de Govern del Col·legi D´Advocats de Barcelona, Membre de la junta de la Secció de Dret matrimonial i de Família de l'ICAB entre moltes altres coses. 

De l’any 2000 al 2013 va ser diputada al Congrés dels Diputats per Convergència i Unió. Com a diputada de les Legislatures VII, VIII, IX i X, entre d’altres coses, va ser ponent de la Ponència de Projecte de Llei Orgànica de Modificació del Codi Penal sobre segrest familiar de menors, ponent de la Ponència de Projecte de Llei de Modificació Codi Civil en matèria de separació i divorci, que va fer possible evitar el pas de la separació per a obtenir el divorci i ponent de la Ponència de Proposició de Llei de Modificació del Codi Civil sobre dret a contraure matrimoni de les parelles homosexuals. També va ser Ponent de la Ponència de Projecte de Llei de Mediació d’assumptes Civils i Mercantils, on es va introduir una esmena per a la modificació de la LEC per possibilitar l'acumulació de la divisió dels béns comuns a les demandes de divorci o separació.

La SCAF li atorga aquesta distinció per les seves contribucions significatives al dret de família espanyol i català des del poder legislatiu i també perquè és una de les advocades referents en dret de família a Catalunya, formada en el treball colze a colze amb Francesc Vega Sala (1929-2023), impulsor de la SCAF i del dret de família com el coneixem avui. A més, Pigem no va ser a la Junta fundadora de la SCAF l’any 2003, perquè ja era al Congrés dels Diputats, però sempre ha contribuït i ha participat a les activitats de la SCAF des dels seus orígens.