La Trobada de Socis de la SCAF a Tarragona reuneix 200 participants
El 16, 17 i 18 de maig de 2024 l’Hotel Imperial Tarraco de Tarragona va acollir la XI Trobada de Socis i Sòcies de Tarragona. Entre els participants, uns 200, hi va haver, principalment, advocats de família de Catalunya i Balears, però també advocats de família d’altres ciutats d’Espanya i també jutges, juristes i altres representants de la societat civil.
Després d’acreditar els participants, la sessió inaugural va comptar amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, la Directora general de Dret, Entitats Jurídiques i mediació de la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Immaculada Barral, el vicedegà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, Julio de Parellada, i la presidenta de la SCAF, Mercè Mira.
Acte seguit, en Rafael Arnaiz, Registrador de la Propietat núm. 3 de Tarragona, va explicar els principals problemes d’inscripció al Registre de la Propietat. Arnaiz va explicar, entre d’altres coses, que no és possible inscriure al registre de la propietat el dret d'ús de l'habitatge familiar si aquest és propietat d'un tercer. També va explica que quan el dret d'ús s'inscriu abans de la hipoteca l’ús no queda afectat per les execucions hipotecàries, però si s’inscriu després, sí. I va recordar que el dret d'ús de l'habitatge familiar té contingut patrimonial i genera facultats decisòries per a l'usuari i limitacions per al propietari. Sobre les condicions suspensives i resolutòries de les transmissions de béns en conveni: el que és aconsellable és que es prevegi com es farà la cancel·lació de les condicions amb criteris fàcilment acreditats.
Després d’una petita pausa pel cafè, en Lluís Briansó, advocat i economista de Tarragona, va fer una ponència sobre els problemes fiscals més habituals derivats del que pactem.
La jutgessa María del Rocío Moreno de Viana-Cárdenas, del Jutjat de Primera Instància número 5 de Tarragona, va parlar sobre altres problemes d’impossible solució: com la no aprovació judicial de pactes, els pactes d’impossible compliment etc.
Finalment, per tancar les ponències de dijous, en Joaquim Bayo, advocat de família, ex-magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, 1va exposar algunes qüestions rellevants a tenir en compte en els convenis de divorci amb component internacional. Dues idees que van captar l’atenció dels participants van ser que no és possible, a l'àmbit de la UE, que els cònjuges pactin la competència per declarar el divorci. I que quan se signin pactes sobre llei aplicable o competència internacional, és convenient tenir present la llei de l'estat on després es vulgui executar per tal que sigui executable.
A la tarda de ponències de dijous se li va sumar, com a colofó, el sopar jurídic que va tenir lloc al Mas La Boella, un hotel restaurant a La Canonja. Hi van participar unes 120 persones, que van arribar amb dos autocars llençadora que els va recollir a la porta de l’hotel. Després de l’aperitiu als jardins del mas, i abans de sopar, es va fer entrega de les Distincions de la SCAF, uns reconeixements que es van entregar per primera vegada el 2021 a Francesc Vega Sala, Alegria Borras, Pascual Ortuño i Ramon Tamborero. En aquesta ocasió es van entregar a Maria Eugènia Alegret i Mercè Pigem, per la seva contribució al Dret de Família de Catalunya. Després de sopar hi va haver ball, amenitzat per un discjòquei.
Divendres a les 9.30 van continuar les ponències al Hotel Imperial Tarraco. En una ponència molt amena, l’advocada i doctora en Dret Carmen López Rendo va parlar dels altres procediments civils derivats de la ruptura de la convivència. Algunes de les qüestions interessants van ser els exemples i casuístiques que la ponent va explicar, com per exemple que si un cònjuge es transfereix diners al compte conjunt que ha aportat l'altre cònjuge, hi ha dret de reemborsament llevat que acrediti que va ser donació o el va destinar a despeses de la família.
Després d’una pausa cafè, la jutgessa Francisca Verdejo, magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Barcelona i l’advocat i professor Carles Portalo van parlar de la suspensió de les relacions paterno-filials establerta als arts. 233-11.4 del CCCat i al 94 del CC.
La Ma Pilar Tintoré, advocada de família i membre de la junta de la SCAF i l’Eliana Camps, jurista, van parlar sobre la violència vicària: identificació i anàlisi. Aquesta ponència va cridar molt l’atenció als mitjans de comunicació, i més de 20 mitjans, entre els quals hi havia La Vanguardia, Diari de Tarragona, Rac 1, Catalunya Ràdio, Agència Catalana de Noticies, EFE, Onda Cero, Tarragona Ràdio o Radio Nacional de España, se’n van fer ressò.
Abans de dinar, es va celebrar l’assemblea anual ordinària de la SCAF on es va presentar la memòria amb les principals activitats, la informació econòmica de l’associació i hi va haver un torn obert de paraula on els socis i sòcies van poder-hi dir la seva.
Després de dinar, la Cécile Crozet, advocada de la Fundació Support va parlar sobre les qüestions patrimonials en els procediment de discapacitat.
Finalment, la degana de Tortosa, Marta Martínez, presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana va fer la clausura de la XI Trobada Anual de socis.