El passat dijous 25 de març, l’Associació Catalana de Dret Col·laboratiu feia públic el vídeo que ha confeccionat per donar visibilitat al procés col·laboratiu com a mètode alternatiu de resolució de conflictes extrajudicial.

L’acte de presentació va ser íntim, en família, i a més de les salutacions i presentacions per part de la impulsora i Presidenta de l’Associació , l’advocada Mon Tur, també les advocades Núria Alba, Macu Ruz i Sònia Álvarez (de la junta de la SCAF) van compartir l’experiència de la gravació i el director del vídeo, Marc Arisa, va posar de relleu l’experiència del que li va suposar treballar d’una manera tan directa amb l’Associació fent la cloenda de la presentació la Sra. Elena Lauroba, l’altra alma mater de l’Associació i Professora Titular de Dret Civil de l’UB.

La presentació va comptar amb l’honor de l’ intervenció de la Sra. Dolors Viñas, Magistrada de la Sala 12ª de la Audiència de Barcelona amb competències en família, el Sr. Xavier Bernadí, Director General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat i la Sra. Natàlia Farré, Adjunta a la Síndica de Greuges.

Tots tres van destacar la importància i la necessitat de fomentar processos de resolució de conflictes alternatius on quedin salvaguardades les relacions entre les parts una vegada es tanca el conflicte.

I en el cas del Dret Col·laboratiu, es necessari ressaltar que es tracta d’un ADR on els advocats son part essencial per la solució del conflicte: els advocats mantenen la seva essència d’assessorament i defensa dels clients però des d’una perspectiva on el ciutadà es el centre y el subjecte actiu en la solució dels seus conflictes.

Es tracta de sortir de la zona de confort des de la que els advocats tendim a negociar i explorar altes vies que vagin més enllà de les posicions (del que vull) per indagar l’interès (per a què ho vull); aprendre a escoltar i a acompanyar als nostres clients i fer una defensa rigorosa dels seus interessos en un entorn de negociació constructiu.