Article d'Irma Roldán Mazana, Vocal de la Junta Directiva de la SCAF.

El passat 28 de juny del 2024 es va fer una Jornada a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats, Madrid, amb la finalitat d'exposar, reivindicar i exigir l'especialització jurisdiccional en infància, família i capacitat. Jornada en què la SCAF va estar present per manifestar el seu suport a aquesta necessària i urgent especialització.

Aquesta Jornada, que va ser organitzada pels Il·lustres col·legis de l'advocacia de Barcelona i Madrid i Plataforma Família i Dret, anava adreçada als representants del poder legislatiu per donar veu directa de la necessitat de l'especialització i que això es reflectís en el Projecte de Llei d'Eficiència de la Justícia i va girar al voltant de tres taules representatives cadascuna, de la judicatura, de l'advocacia i la psicologia i de la política.

Es va donar l'inici de la Jornada, amb un minut emotiu de silenci per la mort de l'exministra i jurista Cristina Alberdi, i posterior aplaudiment en honor a la seva trajectòria i treball.

Després de la corresponent inauguració, es van iniciar les intervencions de la primera taula composta per Juan Pablo Gonzalo, magistrat del Jutjat de Primera Instància número 24, de Família, de Madrid i president de Plataforma Família i Dret; Emelina Santana, magistrada de la Secció 31 de l'Audiència Provincial de Madrid, especialitzada en família, violència sobre la dona i capacitat i Mercedes Caso, magistrada de la secció 12 de l'Audiència Provincial de Barcelona, ​​especialitzada en família. De les que van destacar no només pels exhaustius coneixements de la problemàtica, sinó perquè per una banda Juan Pablo Gonzalo va posar en evidència l'esdevenir històric legislatiu de mencions a la necessitat d'especialització però sense cap execució ni posada en pràctica ni concreció.

D'altra banda, Emelina Santana va exposar les propostes i esmenes al projecte de Llei d'Eficiència de la Justícia de les quals es destaquen l'adaptació d'una denominació unívoca: “Infància, família i capacitat”, l'adaptació de seccions d'AP especialitzades en aquesta matèria, la necessitat de l'exigència d'una formació específica i exigent, que els concursos per a la provisió de places a seccions d'infància, família i capacitat s'atorguin a magistrats amb formació especialitzada, garantint que les places siguin ocupades per professionals ben preparats, entre altres propostes.

La Mercedes Caso va donar una lliçó de la necessitat urgent de tenir una justícia igual per a tots, en una matèria sense distinció de color polític ni lloc de residència. Exposant l'alta complexitat d'aquesta matèria, ja que el model familiar havia canviat exponencialment, per existir una societat amb més esperança de vida que necessitaven més mesures de suport i pel model social i familiar de constant evolució i internacionalitzat. En conseqüència, requeria el seu reflex en la legislació futura, de la necessitat d'aquesta especialització, de posar tots els mitjans i pressupostos per fer-ho i de la formació de tots els intervinents: jutges, fiscals, LAJ, Equips d'assessorament, Metges Forenses, advocats, etc en una matèria tan complexa.

La segona taula va estar formada pel moderador Xavier Abel Lluch, magistrat del Jutjat de Primera Instància número 14, de Família, de Barcelona i vicepresident de la Plataforma Família i Dret, per Isabel Winkels, advocada i vicedegana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Madrid , per Joaquim de Miquel, advocat i Secretari de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, ​​per María Dolores López-Muelas, advocada i presidenta de l'Associació Espanyola d'Advocats de Família (AEAFA) i per Antonio Valbuena, psicòleg forense del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Tots ells van aportar la visió de l'advocacia i la psicologia, ratificant aquesta necessitat d'especialització de tots els intervinents i en especial que els tribunals comptessin amb jutges i magistrats degudament preparats per abordar casos complexos i sensibles, garantint així una justícia igual per a tota la ciutadania i que cobreixi les necessitats de la nostra societat, a més d'assenyalar que dins aquesta matèria, el principal bé a protegir és el dels menors i adolescents especialment afectes a vulnerabilitat emocional i del necessari coneixement dels seus drets.

Destacant-se la intervenció de María Dolores López-Muelas, presidenta de l'AEAFA, que va donar un bany de realitat als representants polítics ja que de manera clara i literal va apel·lar que “Aquesta manca de mitjans i absència d'especialització, en què es tradueix ? Jo els ho explico. Porto a la seu de la sobirania nacional casos concrets, amb noms propis i circumstàncies reals…” exposant de forma succinta aquests greus però reiterats casos i destacant que aquesta precarietat afectava directament la vida de milers de persones al nostre país i nens, nenes i adolescents: “ el 25% del total d'assumptes civils corresponen a assumptes de Família i això, sense comptabilitzar els procediments dexecució. Parlem de més de 300.000 nens i nenes implicats en processos judicials cada any” o que més del 53% dels espanyols estan adscrits a partits judicials on no hi ha jutjats especialitzats en família.

La tercera taula va recollir l'opinió dels tres i únics grups parlamentaris que van participar a la Jornada, (PSOE, PP i Vox), amb la moderació de Francisco Javier Pereda, magistrat de la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona, ​​especialitzada en Família, Violència sobre la Dona i Capacitat. Si bé es va trobar a faltar la participació dels representants de més partits polítics i en especial d'ERC i Junts, que van confirmar la seva assistència però finalment no van anar a la Jornada.

La Jornada va finalitzar amb la intervenció del Sr. Manuel Olmedo, Secretari d'Estat de Justícia, que en la mateixa línia de compromís adquirit a la inauguració de les XXXI Jornades centrals d'AEAFA ( on va anunciar que els Tribunals d'Instància comptarien amb una secció especialitzada en Família, Infància i Capacitat) va defensar la reivindicació de tot el col·lectiu, com a molt necessària.

Ara restarà veure si es tenen en consideració les més de vint esmenes presentades pel col·lectiu al Projecte de Llei d'Eficiència de la Justícia i com a mínim si es reconeix l'especialització en matèria de família, infància i capacitat dins de l'ordre jurisdiccional civil i atorgant-ne els recursos suficients per fer-ho.