Els passats dies 4 a 6 de desembre es va celebrar a la ciutat de Santiago de Chile el II Congrés Internacional AIJUDEFA que va comptar amb una significativa representació de socis de l’SCAF i la nostra participació en les diferents ponències i debats on vam poder analitzar el dret comparat amb ponents de Gran Bretanya, Mèxic, Brasil, Xile, Uruguai, França, República Dominicana, Canadà, Costa Rica, Suïssa, Argentina, Itàlia, Portugal, EE.UU, El Salvador i Canadà.

En aquesta ocasió, els advocats membres de l’SCAF participants al Congrés vàrem ser: Mercè Mira (Terrassa), la nostra presidenta; Mariló Lozano (llles Balears) que, en aquest cas, intervenint com a presidenta de l’AEAFA; Sònia Álvarez (Barcelona); Joaquim Bayo (Barcelona), Olga Ortíz (Mataró); Glòria Puig (Barcelona) i Carme Varela (Barcelona), per ordre alfabètic.

El Congrés es va iniciar al Saló d’Honor de la Excma. Corte Suprema del Palacio de Tribunales de Santiago amb la benvinguda del President de la Corte Suprema de Xile, Sr. Haroldo Brito; un representant del Ministeri de Justícia; la Defensora Nacional de Niños, Niñas y adolescentes, Sra. Muñoz i les paraules de la Presidenta d’AIJUDEFA, Sra. López-Muelas i la Presidenta del Congrés, Sra. Horvitz.

Inauguració Congrés

Tot seguit vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar al Magistrat de la Corte Interamericana de DDHH, el Ministre Ricardo Pérez Manrique que ens va il·lustrar sobre els 40 anys de trajectòria de la Corte respecte de la Família i Drets Humans.

Intervenció Ministre Ricardo Pérez Manrique

Posteriorment, va tenir lloc el primer panell del Congrés sobre els nous conflictes en la relació filial i on es tractà el tema del canvi de residència principal del fill i les formes de prevenció i sanció de la manipulació o interferència parental amb una molt rigorosa exposició per part de Mariló Lozano.

Nous conflictes en la relació filial

El dia 5 de desembre va començar amb el panell sobre la família i els seus desafiaments actuals on van intervenir juristes de Xile, Espanya i Uruguai i on es va tractar l’aplicació nacional de les convencions internacionals en matèria de protecció de l’adult major i la quarta edat; el matrimoni igualitari i l’adopció homoparental i els seus conflictes internacionals (exposat per la Magistrada Sra. Pilar Gonzálvez); la relació entre l’emancipació dels fills i el dret a rebre aliments i els límits a l'intervenció de l’Estat en la regulació de les relacions de família (exposat per la Magistrada Rosalía Fernández).

Després del debat es va realitzar una presentació sobre el coordinador de parentalitat magníficament exposada i documentada per les nostres companyes, Glòria Puig i Mercè Mira, qüestió que va interessar als Magistrats dels altres estats participants.

Presentació sobre el coordinador parental

El segon panell del dijous 5 de desembre es va dedicar al dret successori amb comparació sobre un cas pràctic respecte de 5 jurisdiccions.

En aquest panell vam tenir ocasió de conèixer la legislació d’Uruguai, Espanya (exposada per la que subscriu aquesta crònica, Sònia Álvarez), República Dominicana, França i Brasil.

Segon panell sobre dret successori

Al tercer i últim panell del dia va tractar-se el dret comparat respecte del divorci: acords pre i post nupcials, on vam poder escoltar la jurisdicció d’Itàlia, EEUU, El Salvador, Portugal i Espanya. En aquest panell també es va plantejar, com a l’anterior, un supòsit pràctic a fi de conèixer quina resolució legal tenia en cada jurisdicció.

El primer panell de la darrera jornada, corresponent al divendres 6 de desembre, va girar al voltant de les eines de Dret Internacional de Família amb ponents de Costa Rica, Canadà, Suïssa i Espanya.

Vam comptar com a moderadora amb la Sra. Verdugo, representant de l’Autoritat Central de Xile i es van tractar qüestions com la interpretació de l’article 13 segon paràgraf de la Convenció de l'Haia (objecció del menor) essent ponent, el Sr. Ignacio Goicoechea (representant per Amèrica Latina i el Carib de HCCH). També es va analitzar el Conveni de La Haia 1996 respecte de la protecció dels nens en temps de globalització; el Jutge d’enllaç, Autoritat Central i principi de reciprocitat; Tractats sobre adopcions internacionals i finalment, el nostre company Joaquim Bayo, va exposar la Convenció sobre Drets del Nen com a font del dret d’aplicació directa a nivell nacional.

Convenció sobre Drets del Nen com a font del dret d aplicació directa a nivell nacional

Seguidament va tenir lloc la presentació dels Abogados colaborativos de Familia ACF per part de la presidenta i de la tresorera de l'Associació, amb molt d'interès pels advocats.

Al segon panel de la tarda es va parlar sobre sentències i tendències internacionals amb participació de les jurisdiccions d’Uruguai, Espanya, Argentina, UK i Brasil. Es va tractar l’autonomia progressiva del nen com a part del procés judicial; els criteris de desafectació de la vivenda familiar; la indemnització dels danys a les relacions familiars; els adults vulnerables i la seva protecció internacional i l’abús del dret en família.

I, finalment, l’últim panell del congrés va tractar sobre els drets i obligacions entre pares i fills. Tema absolutament interessant on es van plantejar les qüestions des d’una vessant molt pràctica i amb intervenció de jurisdiccions dels EEUU, Brasil, Uruguai, França i República Dominicana.

En continuïtat d’acte, es va fer la cloenda solemne del Congrés per part de la Presidència i la presentació del III Congrés AIJUDEFA 2020, que per alegria de tots nosaltres tindrà lloc a Sevilla al proper mes de setembre i en la que us animo a participar-hi!!

Cloenda

Sònia Álvarez Gómez
Advocada membre SCAF