Crònica de Paola Tamborero, secretària de la Junta SCAF


Tot i que, amb una temperatura més d'un estiu tardà, que l'esperada en aquesta època de l'any, ja tenyida de tons ocres, grocs i vermellosos, els dies 27 i 28 d'octubre passats es van celebrar, a l'Hotel Ciutat de Granollers, les Jornades de Dret de Família, organitzades conjuntament per l'SCAF i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Granollers.

La inauguració va córrer de la mà del Degà dels advocats de Ganollers, l'Exm. Sr. Joan Martínez García i, de la Presidenta de la SCAF, Sra. Mª Mercè Mira Cortadellas.

A les dues jornades de treball es van abordar diverses qüestions econòmiques i patrimonials del Dret de Família, una temàtica triada per la sòcia de la SCAF i advocada del Col·legi d'Advocats de Granollers, Raquel Bardella i, la secretària de la SCAF, Paola Tamborero, els qui s'han encarregat de preparar un programa eminentment pràctic.

La primera ponència, a càrrec de la Dra. Judith Solé Resina, Catedràtica de Dret Civil de la UAB i Magistrada Suplent de l'AP. de Barcelona i del TSJC, “Dret de crèdit i reitegrament al règim de separació de béns. Adquisicions oneroses i titularitats dudoses. Diferència amb les parelles estables. Aspectes processals. Què podem reclamar?”, va aprofundir en el règim de separació de béns, abordant la possibilitat, al règim primari de Catalunya, de reclamar íntegrament per qui efectivament va dipositar els diners, els saldos en comptes de titularitat indistinta o, el vehicle d'ús familiar a nom només d'un dels esposos, entre altres supòsits tractats també.

La tarda va continuar amb la ponència impartida per l'Il·lm. Sr. Xavier Pereda Gámez, Magistrat President de la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona. Es va abordar “L’habitatge familiar: Regles bàsiques. Exclusió i límits a l’atribució de l’ús (art. 233-21 CCCat). Algunes reflexions sobre el dret intertemporal (Disposició transitòria tercera)”, oferint una visió completa de la regulació del dret d'ús de l'habitatge familiar i la seva possibilitat d'exclusió, abordant supòsits com la limitació temporal o la incidència de la convivència amb una nova parella .

La segona jornada es va iniciar amb la intervenció del Sr. Gonzalo Pueyo Puente, advocat de l'Il·lustre Col·legi de l'advocacia de Biscaia i expresident de l'AEAFA, que va abordar la “Dissolució i liquidació de la Societat de guanys o societat de guanys. Aspectes processal. Comunitat postguanyal. Com cal liquidar la Societat de guanys? Què és la comunitat postguanyal?”. Al llarg de la seva intervenció va aclarir dubtes sobre la liquidació de la societat de guanys, amb especial atenció als articles 806 i següents de la LEC, tot això amb cita a l'abundant jurisprudència del TS.

Després d'una pausa-cafè on els 150 assistents a la jornada van gaudir del sempre enriquidor intercanvi d'experiències i coneixements amb companys, el Sr. Joaquim Bayo Delgado, advocat i exmagistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona, ​​va tractar la “Determinació del règim econòmic matrimonial” des del vessant interregional i internacional. Una ponència en què, a través de diversos casos pràctics, el ponent va il·lustrar l'auditori, clarificant els dubtes de la llei aplicable al REM i, la relació entre les normes del Codi Civil i el Reglament EU del Règims Econòmics matrimonials per, finalment, oferir una sèrie didees bàsiques sobre el Reglament EU dUnions Registrades.

La sessió de la tarda va anar a càrrec de l'advocada i vocal de l'SCAF, Sonia Alvarez, que va tractar “La compensació econòmica per raó del treball al règim econòmic català. Com es calaula correctament la compensació econòmica per raó del treball?”. Una clara exposició del dret compensatori propi del règim de separació de béns català, sobre la base de les diverses resolucions del TSJC, tot això aplicat a un cas pràctic en què no faltava cap supòsit.

Les diverses ponències van estar seguides dels sempre enriquidors col·loquis, on assistents i ponents van poder plantejar tota mena de qüestions sobre els diferents temes tractats.

Dos dies d'estudi i intercanvi de coneixements previs, a un llarg cap de setmana en què, a més de celebrar la Castanyada, molts dels assistents, sens dubte, hauran aprofitat per repassar els treballs escrits dels magnífics ponents recollits al Llibre de les Jornades.

I, amb aquesta estrena de curs, esperem ja amb il·lusió la propera gran trobada de socis, a les Jornades de Barcelona que, aquest any se celebraran els propers dies 1 i 2 de desembre en un enclavament únic al costat del mar: World Trade Center, amb una ubicació privilegiada al costat del port.