Gairebé 230 persones, entre assistents i ponents, varen gaudir, els passats dijous 23 i divendres 24 de novembre, de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona; que, tal com ja ve essent costum, es varen celebrar a The Imperial, l’antic Saló Imperial del Tradicional Hotel Ritz de Barcelona, i que vàrem intitular "Sempre hi ha coses noves".

XV Jornades

L’obertura de la Jornada va ésser a càrrec de la Degana de l’ICAB, l’Excma. Sra. Maria Eugènia Gay Rosell que va donar pas a la Magistrada Degana dels Jutjats de Barcelona, la Il·lma. Sra. Mercè Caso Señal; que va voler dedicar unes boniques paraules tant a la Societat Catalana d’Advocats de Família com a tots els assistents.

Obertura

La ponència inaugural va ésser a càrrec del sempre interessant Il·lm. Sr. Francesc Xavier Pereda Gámez, Magistrat President de la Secció 18a de l’Audiència Provincial de Barcelona, que ens va parlar dels procediments de modificació judicial de la capacitat d’obrar.

A continuació, el company advocat Sr. Ramon Pratdesaba Ricart, President de l’Associació Catalana d'Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), va dissertar molt acuradament sobre la successió abintestada en les parelles estables.


El divendres al matí, Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy, Catedràtic acreditat de Dret Civil de la UAB i Magistrat en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ens va parlar de la quantificació de la compensació econòmica segons els criteris del TSJC.

I abans d’anar a dinar al Saló Dalí de l'Hotel El Palace, la companya advocada especialitzada en Dret d’Estrangeria Sra. Maria Rieradavall Tarrés ens va parlar de com afecta el Dret de Família –ja sigui per la celebració del matrimoni o la constitució de la parella de fet, ja sigui per la seva dissolució- a la situació administrativa de residència regular a Espanya dels estrangers no comunitaris.


El divendres a primera hora de la tarda, l’Excm. Sr. Pere Pastor Vilanova, Magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans en representació del Principat d’Andorra, ens va parlar de la doctrina jurisprudencial d'aquell Tribunal en matèria de Dret de Família.

L’última ponència de les Jornades, que va venir precedida d’un petit però molt emotiu homenatge en forma de vídeo al nostre president d’honor, el Sr. Francesc Vega Sala, ens la va donar la companya advocada Sra. Ma Dolores Azaustre Garrido, vicepresidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i va tractar sobre la nul·litat d’actuacions en els procediments de família.