El passat 15 de març es va celebrar al Col·legi de Notaris de Catalunya la primera Jornada conjunta organitzada per la SCAF i la ACEDS, intitulada "Connexions entre els Drets de Família i de Successions a Catalunya". La col·laboració entre ambdues associacions va resultar tot un èxit, tant per el nivell i alçada del ponents, com per el nombre d’assistents que hi varen participar.


La Jornada fou inaugurada per el Degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Sr. Joan Carles Ollé Favaró, i pel Director General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Xavier Bernardí i Gil, acompanyats per el president de l’ACEDS, Sr. Ramon Pratdesaba Ricart i la Presidenta de la SCAF, la Sra. Mercè Mira i Cortadellas.


Inauguració


La primera ponència va tractar sobre el reconeixement i problemàtica successòria de les parelles de fet, coincidint els ponents de la taula en què el marc jurídic que tenim en l’actualitat comporta molta inseguretat jurídica, manifestant el Notari Sr. Antoni Bosch Carrera que, per ell, la solució seria que fos obligatori que les unions estables de parella estiguessin registrades. El Magistrat Josep M. Bachs Estany va fer un anàlisis sobre les diferents regulacions, tant de les CCAA con en Dret Europeu, reflexionant sobre si el camí cap a la plena equiparació entre matrimoni i parelles de fet és la solució, doncs sempre hi hauran persones que voldran viure no regulades, o que siguin regulades el mínim possible. Per la seva banda, el Sr. Jaume Tarabal i Bosch, professor de Dret Civil de la UB, va parlar sobre el Llibre Quart del CCCat relatiu als drets successoris, on existeix una total equiparació entre el convivent supervivent i el cònjuge vidu, defensant absolutament aquesta total equiparació entre les unions estables de parella i el matrimoni.


Primera taula


La segona ponència del matí va tractar sobre l’autonomia de la voluntat dels cònjuges i les eines de planificació, participant la Catedràtica de DIP de la UB la Sra. Cristina González Beilfuss, que va parlar sobre la necessitat de que els advocats planifiquin bé i tinguin en compte totes les variables tant de Dret Internacional Privat com de Dret comparat, per tal d’escollir quin dels diferents ordenaments jurídics és el més adequat per el cas concret. També va recomanar als advocats que a l’hora de preparar unes capitulacions matrimonials explorin totes les possibilitats que hi ha des de un punt de vista de Dret Internacional Privat, i que posem una clàusula expressant quina serà la llei aplicable en cas de conflicte. El Notari Sr. Jesús Fuentes Martínez, va parlar sobre l’autonomia de la voluntat i els instruments més freqüents que hi ha a la nostre disposició com són els poders preventius, el trust en l’àmbit successori i les figures de la fidúcia i marmessor. Ramon Pratdesaba Ricart, advocat i president de la ACEDS, va tractar sobre els pactes successoris com instruments de planificació familiar per resoldre situacions de la vida quotidiana.


Segona Taula


En la tercera ponència es va parlar sobre aspectes pràctics del dret internacional, participant la Sra. Raquel Iglesias, Notaria; la Sra. Yolanda Lobao Andrés, advocada; el professor de Dret Internacional Privat de la UdL, Sr. Josep M. Fontanellas i Morell; i la professora de Dret Civil de la UB, Esperança Ginebra i Molins, que varen abordar temes com el certificat successori europeu, els reglaments aplicables, divorcis notarials i drets successoris en un estat plurilegislatiu com el nostre, explicant casos pràctics.


Tercera Taula


Finalment, la Sra. Encarna Roca Trias, magistrada del TC, va cloure la jornada amb la ponència "Connexions i friccions dels drets de família i successions a Catalunya", abordant el tema de la legítima i fent una reflexió sobre el sentit que té avui en dia el manteniment de la legítima tal i com està regulada i que suposa una autèntica limitació al dret del testador.

 Conferència de clausura

Cristina Moyano Ciurans
Membre de la Junta de la SCAF