Crònica: Projecte EUFam’s - Conferència final a Milà
El passat 1 de desembre de 2017 l’advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré, Vocal de la Junta Directiva de l’SCAF, va participar en la Conferència Final del Projecte EUFam’s com a representant de la AEAFA en aquest projecte. Dita conferència portava per títol "Planificar el futur de les famílies transfrontereres: un camí a través de la coordinació", que va tenir lloc a Milà.
Participació de l'advocada Sra. Mª del Pilar Tintoré en la taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació" |
L’acte va començar tractant les qüestions generals del dret de família a la UE, i a continuació es van abordar tots aquells temes més destacats en relació a la jurisdicció, la llei aplicable, el reconeixement, i la cooperació entre autoritats centrals. Totes aquests qüestions van ser tractades des de l’òptica de la anàlisis del Reglament (CE) nº 2001/2003 del Consell de 27 de novembre relatiu a la competència, el reconeixement i l´execució de resolucions judicials en matèria matrimonial i de responsabilitat parental, i el Reglament (UE) nº 1259/2010 del Consell de 20 de desembre per que s'estableix una cooperació reforçada en l’àmbit de la llei aplicable al divorci i a la separació judicial, on els representant de cada un dels països participants va analitzar els pros i contres de l’aplicació d’aquests reglaments comunitaris.
Durant tot l’acte, els diferents experts van advertir de la importància de la protecció de l’interès superior del menor en totes aquestes qüestions, i van destacar els problemes que es donen a la pràctica respecte al denominat "fòrum shopping".
Per finalitzar l’acte, es va realitzar una taula rodona sobre "Les perspectives i els problemes en el Dret de Família de la UE: mètodes alternatius de resolució de conflictes, divorcis privats, problemes de reconeixement i aplicació" duta a terme per diferents experts en Dret Internacional Privat, els quals van destacar la importància de la mediació internacional en el Dret de família i especialment en supòsits de sostracció internacional.
Els treballs realitzats per tots el experts involucrat en aquest projecte europeu, ha tingut una duració de 2 anys, i amb aquesta Conferència final a Milà es va donar per conclós aquest primer projecte, resultat del qual es van elaborar 4 documents, que des de l'SCAF considerem d’interès pels nostres socis i que trobareu adjunts en PDF.
Model de protocol (en anglès) (PDF)