Des d'ahir, 29 de gener, estan en vigor els Reglaments 2016/1103, sobre règims econòmics matrimonials, i 2016/1104, sobre els efectes patrimonials de les unions registrades, quan hi ha un aspecte internacional o transfronterer. S'han de tenir en compte, doncs, en la nostra pràctica habitual i cal tenir molt presents les seves novetats i l'abast de les seves disposicions.

Malauradament, el Reglament sobre efectes patrimonials d'unions registrades no és aplicable a les parelles estables de dret català. Fins i tot en els supòsits en què la parella ha estat constituïda per escriptura pública o ha estat registrada, no cau dins de l'àmbit del Reglament 2016/1104, perquè el seu article 3.1a) exigeix que el registre tingui caràcter constitutiu. Les parelles d'altres CC.AA. que sí regulen el registre amb caràcter constitutiu, sí cauen dins de l'àmbit d'aplicació.

En ambdós reglaments el règim transitori està previst en els respectius articles 69, que matisen, i molt, l'aplicació immediata. Cal distingir les disposicions sobre competència internacional (art. 69.1), llei aplicable (69.3) i reconeixment i execució de resolucions estrangeres (69.2).

Les normes de competència internacional ja regeixen els procediments iniciats en primera instància des d’ahir i en el futur on es discuteixi el règim o la seva liquidació (en la nostra separació de béns, la compensació econòmica per raó del treball).

Les normes de conflicte sobre la llei sustantiva aplicable al règim econòmic matrimonial i a la seva liquidació, i als efectes patrimonials de les parelles registrades constitutivament i a la seva liquidació, només regeixen els casos de matrimonis o parelles registrades constituïts el 29 de gener o posteriorment, sense capítols o pactes; i també regeixen ja les capitulacions o pactes signats el 29 de gener o després. Això vol dir que la llei sustantiva aplicable a molts casos futurs encara es regirà per la nomativa interna, si el matrimoni o la parella registrada no té capítols o pactes posteriors al 29 de gener. Però també vol dir que, com els reglaments permeten pactes sobre la jurisdicció internacional i sobre llei substantiva aplicable (amb diferents condicions), hem de pensar-hi en els futurs capítols o pactes ante-nupcials o post-nupcials.

Les resolucions sobre aquestes matèries procedents dels 18 Estats Membres de la Unió Europea que participen en aquests reglaments (no dels altres Estats Membres o països tercers) es poden reconèixer i executar per la via (privilegiada) d'aquestes reglaments si tenen data del 29 de gener o posterior (encara que el plet hagi començat abans), sempre que hagin respectats els criteris de jurisdicció internacional dels reglaments (que no eren vigents però actuen "retroactivament" als sols efectes de ser condició per al reconeixement privilegiat).

El sistema, com sempre en dret internacional, és complex però unifica la diversitat dins dels països de la UE, al menys els 18 participants, entre els quals Espanya.

Joaquim Bayo Delgado
Advocat - Ex Magistrat de l'Audiència de Barcelona
Soci de l’SCAF