CRÒNICA DE LES PRIMERES JORNADES DE DRET DE FAMÍLIA A EIVISSA

Per Fanny Cardona, sòcia de l'SCAF i coordinadora de les Jornades.


IBIZA, EIVISSA, va ser l'escenari durant els dies 5 i 6 de Maig de les PRIMERES JORNADES DE DRET DE FAMÍLIA, les quals van ser organitzades conjuntament, per primera vegada, entre l'AEAFA i la SCAF, sota la direcció i coordinació de DÑA. FANNY CARDONA, Advocada exercent a Eivissa, Lletrada de l'ICAIB i membre de les dues associacions.

El Mar Mediterrani, les vistes a Dalt Vila i aquesta llum tan especial que té Eivissa, van presidir les magnífiques ponències i els grats moments de companyonia i lleure.


 

Més de 200 advocats especialistes en dret de família procedents de diferents punts del territori nacional i de l'estranger es van donar cita en aquest marc incomparable que és l'Hotel Torre del Mar Platja d'en Bossa, seu de la trobada.

Cal destacar la nombrosa presència en aquestes Primeres Jornades dels membres de la Judicatura, Fiscalia, Lletrats de l'Administració de Justícia d'Eivissa, així com representants de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Balears.


Les institucions insulars i municipals, Consell Insular d'Eivissa i Ajuntament d'Eivissa es van implicar profundament des de la gestació d'aquestes primeres jornades de dret de família, per això han tingut un rang marcadament institucional. Sens dubte ha constituït un esdeveniment nacional del dret de família i un esdeveniment únic per a les dues associacions.

En l'àmbit privat, cal destacar la col·laboració de firmes pertanyents a diferents sectors amb fort arrelament i vincles amb Eivissa, exponents del treball i tenacitat de les empreses familiars eivissenques.


S'ha treballat molt i s'ha posat molta il·lusió perquè aquestes primeres jornades eivissenques fossin molt especials, deixessin un grat record i fossin una mostra clara d'una intenció: la vocació de permanència. Aquestes volen ser les primeres de moltes. Eivissa vol ser un referent al calendari de l'AEAFA i SCAF.


A més de l'aspecte formatiu i acadèmic, aquestes jornades han tingut un accent divulgatiu marcat d'Eivissa i de la seva cultura, posant en relleu diferents aspectes propis de l'Illa.

Dins l'aspecte formatiu i acadèmic, les Jornades en aquesta ocasió han girat al voltant dels DIFERENTS RÈGIMS ECONÒMICS MATRIMONIALS, LA SEVA NECESSITAT I FUNCIÓ, TENINT EN COMPTE L'EVOLUCIÓ DE LA SOCIETAT.

Temàtica de candent actualitat que ha pretès estar d'acord amb les conclusions de la Trobada amb l'Advocacia en Dret de Família i gabinets tècnics de psicologia jurídica del menor i forense organitzat pel CGPJ a Madrid durant el mes d'octubre del 2.019.

Efectivament, la vida en comú, ja sigui com a cònjuges o com a parella, origina unes importants conseqüències en l'ordre patrimonial, ja sigui entre els mateixos membres, ja respecte de tercers, que es manifesta en una projecció del dret interregional o interestatal com del dret Internacional Privat.

El solemne acte inaugural va anar a càrrec de l'Hnble. Sr. D. Vicent Marí Torres, President del Consell Insular D'Eivissa; Sra. Mariló Lozano, Presidenta de l'AEAFA, Sra. Mercè Mira , Presidenta de l'SCAF, i Sra. Fanny Cardona, advocada directora i coordinadora d'aquestes Jornades. Al llarg del seu discurs, el President del Consell Insular d´Eivissa va lloar la iniciativa i va manifestar obertament el seu suport a la celebració de futures jornades ja que situen Eivissa a primera línia des del punt de vista cultural, intel·lectual i turístic. Per la seva banda, la Sra. Fanny Cardona va reivindicar, amb especial èmfasi, la idiosincràsia d'Eivissa i la connexió amb la matèria de les Jornades per la importància que té la família a la societat, cultura i tradició eivissenques que es materialitzen, és clar, a l'àmbit de les nostres peculiars institucions autòctones de dret foral i de la seva població. Així mateix, va voler tenir un especial record per al Sr. Francisco Vega Sala, expresident de l'AEAFA i SCAF, qui lamentablement no va poder assistir a la trobada i el fervent desig de la qual era poder celebrar unes jornades conjuntes. També a instàncies de la presidenta de l'AEAFA, Sra. Mariló Lozano, es va recordar al tristament mort el Sr. Luis Zarraluqui, expresident de l'AEAFA, guardant entre els assistents un minut de silenci in memoriam.


Conclosa l'obertura, va començar la primera ponència “La determinació del règim econòmic matrimonial. Capitulacions Matrimonials, règim legal supletori” a càrrec del Notari de Santa Eulàlia del Rio (Eivissa) Sr. Fernando Ramos Gil. Per a la seva presentació, Sra. Fanny Cardona va cedir la paraula al Magistrat Degà Jutge dels Jutjats dEivissa, i Jutge Titular del Jutjat de Violència, Sr. Juan Carlos Torres Ailhaud, no sense abans sol·licitar-li directament i obertament el seu suport per a la creació a Eivissa un Jutjat Especial de Família i un equip psicosocial. Va ser el Sr. Torres qui va procedir a presentar el ponent Sr. Fernando Ramos, qui va desenvolupar una ponència digna d'elogi, partint d'una visió històrica per abordar la necessitat de la publicitat, inscripció, obligatorietat o voluntarietat i determinació del règim econòmic matrimonial, entre altres nombrosos aspectes.

 

La segona i última ponència de dijous dia 5 va anar a càrrec de D. Federico Garau Sobrino, eminent Catedràtic de Dret Internacional Privat de la UIB. Una brillantíssima ponència que tots els assistents van seguir amb màxima atenció, en què es van estudiar els règims econòmics i Dret Internacional amb referència a les unions registrades, diferents reglaments de la UE, qüestions de competència internacional en matèria de successions, divorci, separació nul·litat, conflictes interns de lleis, capitulacions matrimonials, reconeixement i execució de resolucions, etc…



El primer dia d'estudi va culminar amb una meravellós coctail seguit del SOPAR BLANC DE GALA als espectaculars jardins de l'Hotel Torre del Mar. Com el mateix nom indica, es va fer una picada d'ullet a l'esperit de la “Illa Blanca” ia la Moda Adlib que forma part de la identitat illenca. Els assistents amb els seus vestits blancs i flors van recrear una atmosfera màgica i molt eivissenca. La música, el bon ambient i la diversió van fer la resta.


Sra. Beatriz Verdera Izquierdo, Catedràtica de Dret Civil de la Universitat de les Illes Balears, Sr. Sonia Alvarez Gómez Advocada i Vocal de la Junta de l'SCAF i Sr. Gonzalo Pueyo Pont Advocat i expresident de l'AEAFA van ser els encarregats de defensar la primera. ponència del divendres dia 6, sota el títol “La Compensació Econòmica en els règims de separació de béns”.

Les seves intervencions, respectivament, es van centrar a abordar els diferents aspectes relatius als règims de separació de béns a les Balears, a Catalunya i el sistema general recollit al Codi Civil estatal.

Les brillants exposicions a càrrec de ponents de tan alt nivell i el fet que en una mateixa ponència s'efectués un estudi comparatiu de la regulació i efectes del règim de separació de béns amb vista a la compensació, des del vessant balear, català i estatal , va resultar ser molt pràctic i enriquidor.

 



Després d'uns minuts de pausa-cafè on els assistents, amb vistes al mar, van poder degustar un esmorzar a base de saboroses coques eivissenques i pastisseria, vam continuar amb les nostres ponències.

Sra. Olga Cardona Guasch, Professora de Dret Civil de la Universitat de les Illes Balears, advocada, nascuda a Eivissa, i eivissenca fins a la medul·la, com així va posar de manifest en la seva ponència del divendres dies 6 a les 12.30 hs, ens va introduir de forma àgil, eficaç i brillant al Dret de Crèdit i Reintegrament al Règim de Separació de Béns. Per això, com a consideracions generals, es va referir a la pluralitat de règims econòmics de separació de béns, passant per la comunitat dels interessos patrimonials i separació de béns, per posteriorment aprofundir minuciosament en aquells conceptes pels quals poden exigir crèdits i reintegraments, amb abundants referències a doctrina i jurisprudència del TS, sent enormement interessant el apartat relatiu als “préstecs no evidents” entre cònjuges o com desvirtuar la presumpció de donació.



Tot seguit, tots els assistents al congrés vam poder gaudir gratuïtament del dinar de companyonia “Sabors D`Eivissa” al menjador de l'Hotel Torre del Mar. Moment ideal per conèixer companys, canviar impressions i comentar els continguts de les ponències. També per gaudir en un ambient relaxat d'un saborós i abundant menjar amb un marcat sabor eivissenc. Productes locals, aromes i vins de l'Illa en van ser els protagonistes.

 


A les 16.30 h. va començar la penúltima ponència a càrrec de Sra. Beatriz de Pablo Murillo Advocada i Vocal de la Junta directiva de l'AEAFA i Sra. Maria Cristina Chárlez Aran, Advocada de Saragossa. Sota el títol “Altres règims econòmics matrimonials”.

Sra. Beatriz Pablo Murillo va acostar als assistents la Llei Foral 2/2019 de 4 d'Abril de modificació, actualització de la compilació del Dret Civil Foral de Navarra o Fuero Nuevo, on es regulen els règims econòmics matrimonials que coexisteixen actualment, amb especial referència a les capitulacions matrimonials, la societat conjugal de conquestes, la comunitat universal de béns i el règim de separació de béns.

Per la seva banda, la Sra. Maria Cristina Chárlez Arán ens va introduir al Codi de Dret Foral d'Aragó i sobre la base dels articles 183 al 270 va efectuar una breu referència a la regulació dels efectes generals del matrimoni quant al domicili familiar, capítols matrimonials, la separació de béns, el consorci conjugal, béns comuns privatius, deutes comuns i privatius, gestió i dissolució del consorci.

Les ponents amb les seves exposicions magnífiques sobre la regulació dels sistemes econòmics matrimonials d'Aragó i Navarra van tancar el cercle. Amb això vam tenir una visió completa i global de pràcticament la totalitat dels sistemes legals de règims econòmics matrimonials que coexisteixen al nostre territori.


 


Sra. Maria Angeles Parra Lucán, Magistrada del Tribunal Suprem, va ser la responsable de posar final brillant al cicle de ponències . Sota el títol “ Les Qüestions Processals en la liquidació dels règims econòmics matrimonials” comptem amb l'enorme privilegi d'endinsar-nos de la seva mà, entre moltes altres vessants, en la regulació legal i jurisprudencial de l'autonomia privada, els acords dels cònjuges a la liquidació; el procediment liquidatori del règim econòmic matrimonial, dins l'aspecte del qual va posar en relleu la STS 375/2021 d'1 de juny, sobre la responsabilitat de l'advocat d'estar atent a l'aplicació adequada de les normes de competència, atesa la seva transcendència en la defensa de els interessos dels clients.

 


Com no podia ser d'una altra manera, en finalitzar la ponència els assistents es van afanyar animadament a formular preguntes a la Sra. Maria Angeles Parra Lucán, a les quals va respondre generosa i sàviament la nostra Magistrada fins a esgotar el temps.

S'ha de posar en relleu que tant en aquesta ponència com en les que el van precedir, l'auditori va evidenciar un interès notable en la temàtica plantejada, a jutjar no només per l'extens nombre de preguntes formulades als ponents sinó pel seu contingut.

A les 19,30 h. estava prevista una taula rodona molt esperada i interessant a càrrec de D Francisco Vega Sala Expressident de l'AEAFA i de la SCAF i Sra. Carmen Lopez-Rendo Rodriguez, Advocada i Tresorera de l'AEAFA, sota el tema És necessari un règim econòmic matrimonial ?

A causa de la impossibilitat d'assistir de D. Francisco Vega, només va canviar amb prou feines el format, ja que Dña Carmen Lopez- Rendo va exposar quin era el seu criteri, defensant de manera vehement la necessitat de tal règim i la bondat del règim de guanys enfront de qualsevol altre , remuntant-se a la regulació legal històrica continguda al sistema de Dret Romà. Per la seva banda, va tenir l'oportunitat d'exposar als assistents quin era el criteri de Francisco Vega, radicalment oposat, com no podia ser altrament, que advocava per la innecessarietat d'un règim econòmic matrimonial, sobre la premissa de la llibertat de disposició dels contractants, llibertat que no es pot veure coartada per indicacions o limitacions dels poders públics.

Les jornades posaven fi al seu camí. I per clausurar-les amb un fermall d'or vam tenir l'honor de comptar amb la presència de l'Il·lm. Sr. Alcalde de l´Excm. Ajuntament d'Eivissa, Sr. Rafael Ruiz Gonzalez, que en el seu discurs de clausura va felicitar l'organització i assistents per les Primeres Jornades de Dret de Família a Eivissa, va mostrar en nom d'Ajuntament d'Eivissa el seu total suport a seguir afavorint posteriors edicions, i va acostar als presents la nostra joia Patrimoni de la Humanitat, Dalt Vila i recinte emmurallat. Desitjant que gaudiran tant la visita guiada com del coctail-sopar al Baluart de Sant Pere, gentilesa de l'Excm. Ajuntament dEivissa.