Esdeveniments SCAF

Projecte EUFam's

En el marc del Projecte EUFam's, el passat mes d'octubre es va organitzar a València, el Quart Seminari d'Intercanvis Nacionals. L'acte va tenir per objecte avaluar l'estat d'aplicació a Espanya dels Reglaments de la UE Dret de família (Brussel·les IIa, Roma III, 4/2009 i 650/2012) i la seva interacció amb les Convencions Internacionals. L'objectiu del Seminari va ser identificar problemes derivats de la pràctica en el procés d'aplicació i l'elaboració de propostes per millorar l'eficàcia dels Instruments Europeus a Espanya.

La presentació del projecte i l'objectiu del Seminari va anar a càrrec d'acadèmics de la Universitat de Milà, la Universitat de València i de la nostra Vocal de la Junta la Sra. Mª del Pilar Tintoré, com representant de la AEAFA. Tres experts en la matèria juntament amb la resta dels participants convidats van abordar qüestions crucials, problemes i possibles solucions que van ser debatuts àmpliament.

Així mateix, en el marc del Projecte, també s'han dut a terme d'altres accions com la preparació d'un qüestionari que va ser difós entre tots els socis de la SCAF, amb una àmplia participació, que ha permès obtenir dades rellevants sobre l'estat de la situació a Espanya.

El següent seminari d'aquest projecte europeu tindrà lloc a Luxemburg el proper dia 12 de maig del 2017 al qual assisitirà, en representació i com a coordinadora del projecte, la Sra. Mª del Pilar Tintoré.

 

EUFam's Project

 

Jornada a la Universitat de Lleida (26 abril 2017 - Sala d'Actes de l'Edifici del Rectorat)

 

Benvolgudes companyes i benvolguts companys,


Ens plau adjuntar-vos el programa de la jornada organitzada pel Departament de Dret Privat de la Universitat de Lleida en la que hi col·labora, entre d’altres, la Societat Catalana d'Advocats de Família en virtut del conveni de col·laboració signat amb la UdL.


La jornada, intitulada 'Balances y retos de las personas con discapacidad: Décimo aniversario de la Convención de Nueva York', tindrà lloc el dimecres, 26 d'abril, a les 16:45 hores a la Sala d'Actes de l'Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (Plaça Victor Siurana, 1 - Lleida).


La jornada és de caràcter gratuït. Per poder-vos inscriure cal que us dirigiu directament a la Secretaria del Departament de Dret Privat (Tel. 973.70.33.37 -matins-). El període d’inscripció és obert fins el dilluns, 24 d’abril.

 

Programa de la Jornada [PDF]

 

VII Trobada Anual de socis de la SCAF (18-20 maig 2017 Palma)

Benvolgudes, benvolguts,

Us adjuntem el programa de la VII Trobada Anual de socis de la Societat Catalana d’Advocats de Família; que hem intitulat “Ampliant el Dret de Família. Sopar jurídic a Palma de Mallorca” i que se celebrarà a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears del 18 al 20 de maig de 2017. Atès que es tracta d’un programa provisional, pot ésser modificat lleument.


Cas que la Trobada sigui del vostre interès i vulgueu reservar habitacions, hem arribat a un acord amb Meliá Hotels Internacional en virtut del qual i malgrat que serà temporada alta, ens han bloquejat 50 habitacions a l'hotel Tryp Palma Bellver **** als següents preus:

- Habitació doble ús individual 130,90 €/nit (IVA inclòs)

- Habitació doble ús doble 143,99 €/nit (IVA inclòs).

Els preus inclouen l’esmorzar buffet.

Per a gaudir d’aquesta oferta, les habitacions s’han de reservar directament clicant sobre el botó que hem habilitat a tal fi, i que trobareu a sota del programa de la Trobada, abans del 10 d’abril; data en la que s’alliberaran les habitacions que no hagin estat reservades. A partir d’aquesta data, les peticions d’habitacions seran ateses per l’hotel segons la seva disponibilitat.

En el moment de fer la reserva se us demanarà la targeta de crèdit per garantir l'habitació, el càrrec es farà durant l’estada.

Des de l’hotel Tryp Palma Bellver **** recomanen que la reserva la realitzeu utilitzant el navegador Mozilla Firefox per a garantir l'òptim funcionament de l'eina. Les reserves s'han de fer a través del vostre ordinador o portàtil (procureu no utilitzar el mòbil, tauleta, iPads, etc per evitar errors en la reserva).


Us animem també a que participeu a la Trobada presentant comunicacions; que es presentaran el divendres 19 de maig a la tarda.

 

Programa de la VII Trobada Anual de socis (PDF)  pdf_icon

Els col·legiats de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears s'han d'inscriure directament en aquest web: http://icaib.scaf.cat

Reserva habitacions Trobada SCAF

 

 

Dates VII Trobada Anual de socis de la SCAF

 

Benvolgudes i benvolguts,

Us informem, a fi que pugueu anotar-vos-ho a l'agenda, les dates del proper esdeveniment organitzat per la Societat Catalana d'Advocats de Família:

VII Trobada Anual de la SCAF: Palma de Mallorca, dijous 18 de maig (tarda), divendres 19 (tot el dia) i dissabte 20 (matí lúdic).

 

 

Crònica de les XIV Jornades de Dret de Família de Barcelona

 

Les XIV Jornades de Dret de Família van tenir lloc els dies 24 i 25 de novembre a The Imperial, l’antic Saló Imperial del Tradicional Hotel Ritz de Barcelona.

Vista general The Imperial

L'Honorable Sr. Carles Mundó Blanch, Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, i la Sra. Mercè Mira Cortadellas varen dirigir unes paraules de benvinguda als prop de 260 assistents presents per a, acte seguit, donar inici a les Jornades. El Conseller va aprofitar la seva intervenció per a anunciar que, abans d’acabar l’any, entrarà en funcionament el Registre de parelles estables a Catalunya; que va crear el Decret llei 3/2015, de modificació de la Llei 25/2010, i amb el que es pretén crear els instruments necessaris per a estendre la igualtat dels drets civils de què gaudeixen les parelles estables a Catalunya des de 1998, a l’àmbit dels drets de caràcter públic, per facilitar l’acreditació de l’existència de la parella estable com, per exemple, per accedir a percebre la pensió de viduïtat de la Seguretat Social.

Inauguració XIV Jornades BCN 

La primera intervenció va ser a càrrec del Magistrat del Tribunal Constitucional Juan Antonio Xiol Rios, que va exposar quin era el contingut constitucional del Dret de Família; és a dir, en quina forma i dins de quins límits ve a recollir el Dret de Família dins de la Constitució espanyola. Assenyalà des de bon començament que la Constitució espanyola concep el sistema jurídic des d’una perspectiva individual i la família és un dels grups en que es pot integrar l’individu. A continuació va exposar els drets fonamentals que tenen relació amb la família com són els de llibertat i igualtat, dret a l’honor, el dret a la vida i a la integritat física i moral, el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili, al secret de les comunicacions, a la pròpia imatge i a la llibertat religiosa, acabant la seva ponència amb l’estudi de la protecció de la família com a principi rector de la política social i econòmica.

 1a Ponència

El Sr. Francesc Xavier Pereda, Magistrat President de la Secció 18a de l’Audiència Provincial de Barcelona, va fer un repàs de les tendències legislatives i de la situació jurisprudencial actual de la guarda compartida, tant a nivell del TC, TS, TSJC i AP.

Va deixar constància de que, tot i que el TS i el TSJC defensen la guarda compartida, en la seva opinió la tendència està canviant, ja que s’han de valorar els matisos jurídics que poden existir en cada cas concret. També va incidir en el fet de que no es pot identificar guarda compartida amb repartiment igualitari del temps i que, en definitiva, el realment important és la paternitat i maternitat responsables. Per últim, va donar una dada: hi ha més casos significatius de fracàs de la guarda compartida que de la monoparental.

2a Ponència 

El Magistrat Carlos Puigcerver, que té adjudicada en exclusiva la tramitació de tots el concursos de persona física de Barcelona, ens va fer una exposició bàsica sobre el concurs de persona física, però va dirigir la seva ponència a les possibilitat d’acollir-se al Benefici d’Exoneració del Passiu Insatisfet; benefici que s’aconsegueix, preferentment, amb la tramitació d’un Acord Extrajudicial de Pagaments que es tramita davant Notari, la presentació d’un Concurs Consecutiu per part del Mediador Concursal, la liquidació patrimonial i la concessió de l’exoneració, que és el que coneixem com a SEGONA OPORTUNITAT.

3a Ponència 

La Sra. Ma. Eugènia Alegret, Magistrada del TSJC, va presentar una ponència sobre la prestació compensatòria en la doctrina del TSJC, incidint en una de les principals novetats del Llibre II del Codi civil de Catalunya; com és el caràcter essencialment temporal de la prestació, excepte si concorren circumstàncies excepcionals que facin aconsellable acordar-la amb caràcter indefinit. També va fer especial referència a les formes de pagament, ja sigui en capital, en béns o de forma mixta (capital/béns).

4a Ponència 

El Sr. Antonio Javier Pérez Martín, Magistrat del Jutjat de Primera Instància núm. 7 de Còrdova, va presentar un estudi acurat i exhaustiu sobre la divisió de la cosa comuna i va fer una exposició sobre les diferents resolucions d’interès relacionades amb el tema tractat.

5a Ponència 

La Sra. Carolina Marín Pedreño, advocada i solicitor al Regne Unit, va donar una interessant visió política del Brexit, des del punt de vista del resident al Regne Unit; expressant la preocupació dels advocats de família britànics i altres forces jurídiques per tal que el dret de família es tingui en consideració a l'hora d'arbitrar i articular la sortida de la Unió Europea. Va exposar amb precisió aquells tractats internacionals, com el principalíssim Conveni de la Haia, que no es veuran afectats per la ruptura, tenint en compte que van ésser subscrits per Anglaterra com a país individual, així com aquells reglaments europeus, que sí es veuran afectats, per haver-se subscrit pel Regne Unit com a país de la UE. Va afegir una interessant casuística sobre aquesta última qüestió.

6a Ponència 

 
Més articles...